Fredag

Sicken härlig dag eller kanske borde jag säga vecka. Älskar solen <3
Har varit ute mestadels av dagen med barnen och bara haft det skönt.
Nu ikväll tog jag och Heidi oss en ridtur. Frans var cool hela tiden meddan C flaxade runt med huvudet och tyckte det gick för långsamt. Blev förbikörda av en motorcykel för första gången idag. C skötte sig förutom ett par taktsteg och en mini-mini-stegring. Som ni förstår så har jag haft en toppendag. Tackar Heidi för sällskapet, måste vi göra om snart igen!

Nu är det dags för mig att fixa med köket


Foten är bättre idag. Kan faktiskt gå med endast en engradig hälta ;) Fick inte på mig ridskorna men hade ett par gamla skor från volvo som fick aggera ridskor idag. Gjorde ont att skänkla och ha foten i stigbygeln men skam den som ger sig...innan helgen är slut så ska svullnaden vara borta (har jag och foten kommit överrens om)

Tog nya äckelkort idag...


Torsdagseftermiddag på lasarettet

Trampade snett på jobbet idag och ådrog mig ännu en stukning. Skillnaden var att dagens var betydligt mer smärtsammare än de tidigare. Fotade äckliga fötter när jag satt och hade tråkigt i väntan på doktorn.
'Nu har både jag och C bula på benet :D



Tävling


Tisdag och Onsdag

Förutom jobbet så har det inte hunnits med så mycket. I tisdags var det pensionsmöte på banken. Fick en hel del förklarat för oss och även hjälp att placera rätt. Gött att ha gått igenom det. Longerade C en stund och han var lite trött. Inte konstigt då han tydligen hade sprungit runt som en galning och busat med lille R i hagen under dagen.
I går (ons) så red jag och Jennfan ut. Det blev en riktigt härlig tur även om C var trött. Tillslut orkade han inte hålla ihop kroppen och bakdelen sköts åt sidan. Duktig var han i alla fall och höll sig på marken hela tiden :D
Idag blir det en vilodag för C vilket kan vara skönt för honom. Vila både huvud och kropp - viktigt för unghästar!

Söndag och Måndag

Igår var det Grekisk påsk vilket så klart firades. Ett jättebord dukat med underbar mat. Tror vi alla rullade där ifrån efteråt. Helt galet va gott det var.

Håller på med ett nytt projekt till hemmet men den är inte riktigt klar så bilderna får vänta tills dess att den är det.

Idag lasttränade jag C. Han var superduktig och vi gick in och ut flera gånger utan problem. Han fick toppbetyg :D
Körde en runda med Frasse och vagnen också. Han älskar verkligen att dra. Blev en kort sväng då det var lite väl varmt ute.

På em var jag och Jennfan på clinik med tobbe Larsson och Peter Ljungberg. Mycket har man hört förr men en del saker fick en att tänka till. Rolig em var det hur som helst och visst blir man riktigt träningssugen.

På vägen hem från stan åkte jag förbi Heidi och rotade runt bland hennes hästsaker. Fick med mig massa bra saker hem, både till Cezar, robin och Frasse. TACK HEIDI!!!

Tobbe Larsson och Nicke (bild från google)

Lördag

Red ut en sväng med Jennfan idag. C var superpigg men höll sig i skinnet bra. Travade en hel del och hästarna och ryttarna blev alla blöta av svett.

Cezar efter årets andra avduschning


Har börjat vända jorden i landet, så fruktansvärt jobbigt

Fredag

Idag kom Jennifer och Niklas över för att hämta några skåp som de ska ha i nya huset. ´Det var roligt att träffa dem. Nicke hade med sig kameran och fotade lite. Han lyckades knäppa denna underbará bild på mig och Cezar. Men ser verkligen inlevelsen och hur jag njuter av Cs puss (inte). HEHE


Han knäppte fina bilder både på lille R, Frasse och vår söta katten Gustaf. Älskar färgerna i denna bilden.


Peter och jag satte upp ett par fågelholkar och det tog ca 15-20 minuter innan båda hade fått nya ägare, ett taloxpar och ett blåmespar.


Här tillbringade jag och min bok en timme i solen. Så underbart!


På kvällen kom Tobbe och Maria förbi. Vi traskade 1 mil och kollade på fåglar. Blev bla flera stora hackspettar, en gröngöling, morkullor och en kungsfågel. En härlig och rolig tur.


Torsdag

C fick vila idag och blev frisserad istället. Hängde med Lina på en kort promenad när hon tömkörde R. Han var superduktig :D


Kökeshörnet dag 4



Löshoppning - Gammal film

Måste ha varit när C precis kommit till Sverige som 2,5-åring.
 länkar till löshoppningsfilmen. Det är C som kommer ut som första häst.
http://www.youtube.com/watch?v=J6vj3TbneWg

Sötnosen min. Lite bakåtsträvare är han allt vid hoppning men övning ger färdighet, hoppas jag.
Ska försöka löshoppa lite i sommar.

Onsdag

Renovering dag 3: Dagens bild av ena hörnet i köket. Väggarna är klarar och stommar börjar komma på plats. Dessutom är avlopp och vatten flyttat.


Blev en härlig tur med hästarna idag. Bjuder på ett par bilder. Först Jennifer och Frasse....


...och sist men absolut inte minst, jag och Cezars (en kom ihåg till mig själv, blicken upp, in med vingarna och rotera benen...jobba jobba jobba!)


Mitt nya projekt. Denna cementklump eller vad jag ska kalla det har tjänat som dräneringsrör under vägen. Nu har det bara legat och skräpar, fram tills idag då vill säga!

'
*Tada!

Tisdag

Idag har vi golv både i vardagsrummet och i köket. Så jäkla snyggt golv :D



"Longerade" C idag med kontaktövningar. Drev bort honom med linan och bjöd in honom om varannat. Gick välsigt bra innan både crossen och barnvagnen kom..hehe. Crossen är ok men fy va farliga barnvargnar är. Tur att Lina ska ha bäbis snart så han vänjuer sig vid sådant :D
Det slutade i alla fall med att jag hade en häst som följde mig superbra.

Cezar tigger mat av Frans 

Söndag och Måndag

Igår blev det inte mycket mer än hemmaarbete gjort. Började tidigt med att ta ut golvet ur vardagsrummet (parkett) - inga problem där inte!

Gick sedan över till mattan i köket och hallen - här kan vi snacka problem. Mattstrippen som vi hyrt blixtrade och tog jäkla tid på sig. Vi hängde med hela tyngden och ändå tog den bara cm för cm i långsam takt. Vid 10 på kvällen med några kvadrat i köket kvar och hela hallen började det lukta bränt...SÖNDRIG MASKIN!

Idag (måndag) bytta jag maskinen mot en likadan fast hel. Denna var mycket bättre, dock tar det fortfarande tid men humöret är så mycket bättre nu :D

Den första, kassa, mattsptrippen


Nu ser vårt hem verkligen ut som ett bombnedslag. Saker överallt, inget kök och alla andra rum tas upp av möbler och dylikt som står på helt fel plats (platsbrist, ja). Kommer dock bli bra när det är klart. HAr en länga med ny parkett nu och vilken känsla, så jäkla roligt!

Stöket i köket


Cezar har vilat kroppen men inte huvudet i helgen. Har tränat en del klicker och kontaktövningar. På bara tre dagar märker jag en stor skillnad i hans humör och sätt att vara. Han är lugn och trivs verkligen med detta sätt att träna.

Gå aldrig mot bogen

Läste om en tjej som arbetade med NH (naturale horsemaneship) och hon skrev stort och tydligt att när man tränar hästen från marken ska man inte närma sig hästen vid bringan/bogen för snabbt/aggressivt. Detta då hästar gör så med varandra när de leker eller retas med varandra.

Cezar som är väldigt snabb på att läsa kroppssignaler ska man nog tänka på detta med. När jag longerar räcker det med att jag tar långsammare och kortare kliv för att han ska minska takten. Kroppssignalerna läser han mycket bättre/snabbare än någon annan häst jag tränat från marken tidigare med. Roligt! Dock har jag inte vetat om detta som tjejen skrivit om. När C ställde sig sist jag longerade gick jag faktiskt aggressivt mot bogen. Pådrivning ska ske mot bakdelen av hästen och detta måste jag tänka på!




Lördag: utrivning av kök och klickerträning med hästen

Idag var det äntligen dags att riva ut köket (vi tjuvstartade lite igår). Tobbe kom förbi och var snäll och hjälpte till.  Nu är en hel del gjort men morgondagen kommer nog vara nästan lika fullspäckad. Gamla köket ligger nu och väntar på att få åka till tippen.



Vi han till med att gå en promenad till Kalvsjön och titta på fåglar :D Fanns gott om både knipor och ormvråkar.


Passade på i en paus att klickerträna C lite. Puss, sparka med framben, target, följa, rygga, lyfta/bita i handduk och stå kvar på pallen fungerade super idag :D Han var riktigt taggad. Kul att se att han gillar klickerträningen så mycket



Monty Roberts - HÄSTARNA I MITT LIV

Har nu läst klart Monty Roberts bok Hästarna i mitt liv. Det är roligt att läsa om Montys liv med hästar och hur han utvecklar sin kommunikation med dessa varelser. Rekommenderas!

"Om hästen själv får bestämma över när den ska rygga, kan den använda det mot en när den vill. När ryggandet däremot ingår i samarbete mellan människa och häst, och är någonting man gför tillsammans, kan hästen inte att använda ryggandet för att få ett övertag." (Roberts, M. 2004. Hästarna i mitt liv. s 175f).

Redan andra dagen med Cezar backade han sig lös ur stallgången. Har har verkligen lärt sig att komma undan på detta sätt. Han backar så fort han inte vill gå förbi någonting, han backar när man skulle spola benen etc. Detta har jag arbetet med en hel del och nu kan jag se förbättringar även om vi har en bit kvar.


Fredag

Kort dag på jobbet idag, skönt. Passade på att slappa och läsa bok en timme när jag kom hem, det behövdes. Höll på att somna på en madress när vi lyssnade på saga på jobbet idag.
Vi hade besök av en mager och sårig hankatt. Ingen tatuering och jag kunde inte känna något chip. Den var supermysig och hade nog gärna kommit in till oss. Ser vi den flera gånger blir det till att åka till vet och kolla om den har chip, annars blir det till att sätta upp lappar.



Idag stod longering på schemat igen.  Kom knappt fram dit vi skulle för det stod jättefarliga hinkar på platsen. Efter en stund betämde sig C för att de inte var farliga. Longerade och han tog galoppfattningarna mycket bättre. Idag var det dock jobbigt för honom att hålla volten. I ena varvet ökade han den och i andra minskade, gick dock bättre mot slutet. I mitten av passet fick han ett utbrott och reste sig rakt upp (tur att jag inte satt på). Sedan flöt det på. Han hoppade ett par hinder och sedan blev det bom på marken. Det där med hinder är ingen hit än men det kommer nog. Nu blir det vila i helgen då vi ska fixa med köket.

Utvärdering av kattsand

Hade från början Tidy Cats som vi var supernöjda med. Ingen lukt och klumpade sig mycket bra. Dock var priset i dyraste laget. Har för mig att 10 liter kostade ungefär 260 kr.
Bytte och provade Pussi kompakt. Vi anser denna fungerar exakt lika bra som Tidy Cats, dock dammar denna mycket mer. Fick bli lite mer damm istället för att länsa plånboken varje gång man skulle handla. Sparade även in bensinpengar på pussi då denna finns i vår vanliga mataffär till skillnad mot tidy cats som närmast låg 5 mil bort. Har för mig att 10 liter kostar ungefär 90-100 kr
Har nu testat Euroshoppers kattsand som kostar ca 23 kr för en säck på 5 kg. Tycker den har alldeles för stora bitar i sig, klumpar inte lika bra som pussi och kapslar inte in lukten. Det enda som är bra med denna är priset, dock kommer jag aldrig mer köpa denna variant av kattsand.
Smartson har gjort ett test där både pussi finns med och euroshopper.
http://www.smartson.se/test/fritid/test-av-tio-sorters-kattsand-2008.htm
Pussi kom på en tredjeplats av 10 möjliga, sist kom euroshopper.

Torsdag

I morse på väg till jobbet hade en cementbil fastnat på Dalenvägen. Ringde jobbet och berättade att jag blev sen, men shit va de var effektiva. Var nog på väg igen efter 5-10 min. Bra jobbat!


Hade Drop-in-fika på jobbet idag. Barnen hade själva bakat underbara godsaker :D


Efter en väldigt kort stund i stallet åkte jag coh Peter och träffade Tobbe och Maria. Vi tog en fågelrunda i nolhaga vilket var mysigt!

Svar på kommentar och dagens pass

Kommentar; Boken som Anders Lindgren (Sten Lindgrens pappa för övrigt) har jag med. Den är nyttig och det står bra tips i den om jag inte minns fel!

Hej Malin! Ja jag har fått flera rekommendationer om denna. Hade ingen aning om att det var Stens pappa, han har det i blodet alltså ;) Har inte hunnit titta så mycket i den än men hoppas det kommer bli en bibel så småningom :D Grattis än en gång  till förstaplatsen i div 1


Malin och Martell till höger i bild

Bild fotat ur alingsåstidningen. (www.alingsastidning.se)


Körde lite longering med vildhästen idag igen, som förövrigt inte var en vildhäst idag. Han gick på bra och sökte sig ordentligt neråt i slutet. Galopperade en hel del vilket fungerade super. En nöjd matte är det som skriver här idag

Litteratur

Ska när jag får tid titta igenom de nya böckerna. Dressyrskolan och Unghästen köpte jag begagnat till en billig peng meddan Hästarna i mitt liv och Från mina händer till dina är lån av Lina.
Jag är ingen människa som läser en bok från pärm till pärm, slår upp lite saker och läser lite tips med det jag arbetar med för stunden. Tror jag kan få ut en hel del nyttigheter ur dessa böcker



Ett nytt försök till att sätta igång hästen

Idag var det dags igen efter en dryg veckas vila (efter en skada). Longering stod på schamat och han fick skritta och trava över tre markbommar vilket gick superbra. I galoppen hoppade han runt som en tok men gick på bra i ena varvet. Tycker ändå han var duktig för att inte vara longerad så mycket i galopp innan.



Har fått en liten förkärlek för gamla hästskor


Underbart väder har vi haft idag. Tog på barnen jackor, mössa och skor, snacka om lyx! Slippa alla overaller och regnkläder, vantar och annat jobbigt. Har varit ute från 12-20, det behövs efter denna låånga vinter

Målat

Det är så fruktansvärt skönt att vara av med allt träfärgstak, numera är allt vitt :D



Har även fixat en av Cezars skor, få se om den passar in någonstanns i huset.

Lördagspromenix

Tog en promenad med Kamilla och vovvarna på lördagseftermiddagen. En riktigt härlig och tjötig tur ;)


Hovis

Idag var det hovis som stod på schemat. C är ju inte den lättaste att sko då han är livrädd. Idag började vi med vänster bak som brukar vålla mest problem. Visst var han lite jobbig men han kändes inte rädd utan taggad (har vilat en vecka). Den andra bak gick ok den med, ingen sparad hovis idag inte.
När han skodde fram så var det som vilken häst som helst. Cezar stod och halvsov :D Nästa gång får hovis börja bak igen så att vi avslutar passet som idag, lugnt! Kanske spelade det roll att Cezar fick vila mellan bak och framskoningen i boxen en stund. Härligt är det i alla fall att inte behöva stå på helspänn hela tiden.

Antagligen hade C stukat sig i hagen eller så var det en hovböld som har försvunnit nu för han ser mycket bättre ut. På måndag blir det till att sätta igång honom igen


köksingången

Hittade en hemsida med bra tips och idéer för köksrenoveringar www.koksingangen.se
Älskar gardinerna
tapeten <3
fina hyllor med belysning

Omplacering

Busan (brunsköldpadda, född 2006) och hennes dotter Roxy (röd, född 2007) omplaceras. Båda är superkeliga och helt underbara katter. De är kastrerade och gillar att få gå ut. Bör inte bo i stan då de gärna går in till grannar och hälsar på. Hör av dig till mig så kan jag ge er ägarens telefonnummer. Hade jag själv inte haft 4 katter redan hade jag gärna tagit dem då de är helt underbara.



TILLÄGG katterna har bott tillsammans med barn och hundar

Mediamarkt

Det går ju inte att få tag på mediamarkt. Har beställt våra vitvaror där ifrån och det har redan varit problem. En vitvara har utgått och en annan är restad. Nu vill vi få tag i dem och säga att de måste komma med varorna innan byggarbetarna kommer hit (det var ett tag sedan vi beställde). Peter försökte få tag på dem i början av veckan utan resultat. Då mailade han utan att få svar. Nu har jag försökt ringa. Sitter i kö ett tag och sedan bryts samtalet. Försöker på alla de sätt. Har även försökt ringa på andra varuhus för att se om de kan koppla mig men de svarar inte heller. Snacka om skit!

Borde ha

Varje gång Cezar får stå inne så får jag ett ha-begär av stabb-stallbandage. hade varit så skönt att slippa linda och fixa. Skulle inte vilja ha honom installad, älskar lösdrift!!!
När jag går förbi stallbandage i affären så tycker jag alltid att det är onödiga pengar, han ska ju inte stå inne. Men, det ångrar jag varje gång han står inne.
Måste linda honom när han står still länge eftersom han svullnar i benen.

Pasta med ost-och grönsakssås

Provade en ny maträtt igår och det blev samma idag. Så fruktansvärt gott...mumma

Våtvarmt omslag

Cezar är inne i natt också. Dock tyckte jag han reagera mindre idag. Bara ett litet skutt när jag fixade med hoven, inte massa som det var igår :D


Våtvarmt omslag (ett av de många olika varianter som finns)
- Lägg jodopaxindränk bomull (utspädd jodopax) i sulan och runt hoven, även över ballarna. .
- Linda en gasbinda som ett galoppbandage.
- Linda in hoven i plastfolie
- Täck hoven med tidningspapper
- Linda en bomullslinda runt hoven
- Trä en plastpåse över hoven
- Täck alltihop med silvertejp
Tänk på att omslaget ska kunna sitta på upp till 24 timmar utan att åka av. Var försiktig så att du inte lindar för hårt så att det stasar.
Jag lånar en "sko" av Lina som jag har överst för att inte omslaget ska åka av. Den är verkligen superbra och jag kan verkligen rekommendera den.
Cezar i sin nattdräkt

Cezars

Igår när jag kom till stallet möttes jag av en glad och nästintill frisk häst, trodde jag. Han gick på bra men skon satt på sniskan. Drog av den gamla skon och började förbereda för att sätta fast en ny och upptäckte då att han ömmade vid trakten. Funderar nu på om det är en hovböld eller något liknande. Eller förhoppningsvis en sten som suttit fast under skon och som nu har lossnat (hoppas). Så, inatt har han stått inne med våtvarmt omslag.  Han var inte så nöjd när jag satte på omslaget. Han stegrade och bar sig allmänt dumt åt. Hans humör var mycket bättre i morse vilket var skönt. Han såg faktiskt riktigt nöjd ut där inne i boxen :D




Arbete

Idag var det många timmars arbete (7:30-20:00), dock kändes den inte så lång utan har varit riktigt trevlig :D
Var på IKEA på fm och handlade för jobbet och ikväll har vi haft APT (inget riktigt möte utan mingel och smörgåstårta).

För första gången i mitt liv (vad jag vet i alla fall) så har jag fått nässelutslag. Har även lite pirrande känsla i halsen vilket inte är så skönt. Funderar lite på vad det kan komma av. Det var leverpastej och skaldjur på smörgåstårtan. Skaldjur har jag inte reagerat på förr dock har jag inte ätit leverpastej på lääänge. Kanske är det jag reagerat mot, spelar mig ingen roll då jag hatar det ändå :D

Cezar såg lite bättre ut i morse tycker jag och Lina sms:ade i eftermiddags att hon också tyckte det såg bättre ut. Gött!

Karl-Oscar som vi köpte till jobbet :D (bild från IKEA.se). Får köpa frugan hans också, Frida!


FAN

Idag var det planerat en tur i skogen med pälsbollarna. Det blev inte så då Cezar var halt. Fan säger jag bara. Nu var det höger fram. Värme, svullnad (senan) och puls. Skit, skit, skit. Hoppas det blir bättre tills i morgon/övermorgon annars så får det blir Åby igen.

Robin, Frasse och Jennifer på vår kortispromenix



Vecka 13


Helgen

Helgen har i större utsträckning bestått av att montera ihop det nya köket. Nu står alla möbler färdiga (utom ett)och väntar på snickarna.


StayWell

För ca 2 år sedan letade vi efter en kattlucka där alla katter kunde gå igenom här hemma, alla utom Cilla. Detta för att Cilla inte skulle komma in till maten och därmed förhoppningsvis minska i vikt.

Vi köpte först en lucka, som vi inte tyckte fungerade. Bytte den då till en som läser av kattens id-chip. Den fungerade på alla katter förutom Vera som har sitt chip på bogen :( Bytte då tillbaka till en likadan som vi hade först, en StayWell med magnet. Den fungerade faktiskt rätt bra förutom att magneterna gick sönder hela tiden. Det kostar på att köpa nya också.


Nu när vi flyttat har inte några magneter gått sönder men det har varit svårt att hålla Cilla utanför matrummet.


Tog ganska snabbt bort namnbrickan på henne då kattluckan öppnades av denna, konstigt nog.


Efter ett tag märkte vi att ett vanligt halsband med en liten metallgrej även den öppnade luckan. Klicppte bort dessa och trodde att, nu ska det fungera.
-


Oj va fel vi hade. Märkte nu att även Id-tuben ger samma effekt. Inte konstigt att Cilla inte går ner i vikt längre.



Nu har hon ett halsband där all metall är borttagen och vi har fått skriva namnet på halsbandet för att minimera risken att hon ska kunna gå igenom. Vad händer då, jo luckan slår inte igen ordentligt så hon kan gå igenom ändå. F*N!

Nästa sak att göra är att sätta fast en till tyngd på luckan och hoppas att detta ska hjälpa.

Ni som funderar på att köpa en lucka från StayWell för att hålla borta grannkatterna. Gör inte det!
Är som ni nog förstår inte särskilt nöjd med denna typen av lucka!

(bilder lånade av google)


Lördag

Idag blev det en morgontur till paddocken med C. Han kom i trav i hagen när jag ropade och då förstod jag vilket humör han var på...suck! Gick till paddocken då jag inte ville chansa att hoppa upp på glad häst med en gång. Väl i paddocken tjötade jag med paddockägaren meddan hon bar fram hinder till eftermiddagens hoppträning. C var tittit och helt plötsligt hade jag två hovar i ansiktshöjd (stegrade), snacka om att jag blev förvånad. Sedan åkte svansen rakt upp när ponnyn i hagen bredvid brallade. Gick med honomm runt i paddocken i ca 15 min innan jag hoppade upp. Då var han lugn och gick snällt. Red lite på volten i skritt och trav innan jag hoppade av och begav mig hemåt igen.

Fick komplimang idag igen :D Fast idag var det inte C utan jag som fick det. Paddockägaren tyckte jag var väldigt bra med C trots att han var så galen. Alltid roligt att få positiv kritik, det har jag levt på hela dagen.

Täckeskompisarna Robin och Cezar myser i hagen



Åkte och hälsade på Åsa på Nääs RF på eftermiddagen och fick med mig ett bett. Superbra. Tack Åsa!


Resten av dagen har spenderats med att sätta ihop köksskåp och fika grekiskt på Tassos kalas :D

Saknad

Saknar verkligen mitt jobb på 4H
Sitter och läser bloggen som jag höll igång åt jobbet under en sommar...härliga minnen!
www.alingsasfyrah.blogg.se


Ris

IKEA har inte fallit mig i smaken när det gäller köksköp.

Lantbrevbäraren förstår fortfarande inte att vi inte vill ha reklam. Trots ej reklam tack-skylt och påringningar av mig.


RSS 2.0